„Egy példabeszédben egy arc a tömegből a többiek előtt halad
Szentjánosbogárként fényt visz a hátán, így mutatva utat”
Likó Marcell
Thummerer. Egy családnév. Nagy név. Talán a legismertebb név a minőségi magyar borok világában. Minden borforgalmazó kereskedelmi egység kínálatában megtalálható.
A Thummerer egy fogalom. A Thummerer borok nagy borok. Sokáig érnek hordóban, majd sokáig érhetnek palackban. A Thummerer pince nagy pince. A Thummerer birtok nagy és sokszínű birtok. A Thummerer féle vendéglátás Noszvajon nagy élmény. A Thummerer nagy család, nagy célokkal, nagy szorgalommal, nagy összetartással.
A Thummerer egy olyan család, ahol mindenki azzal foglalkozhat, amit akkora lelkesedéssel és szorgalommal tud csinálni, mint amekkorával az alapító Thummerer Vilmos a szőlővel és a borral foglalkozott. Mivel azonban a Thummerer bornak presztízse van, a 4400 négyzetméteres Thummerer pincének varázsa, a 120 hektárnyi szőlőültetvényeknek meg páratlan panorámája, mégiscsak a bor körül forog minden Thummereréknél.
A család hírnevét Thummerer Vilmos, Vili Papa, alapozta meg Kati mamával. Ha arra keressük a választ, hogy miért soroljuk őket az Egri Borvidék, sőt a magyar borászat legmeghatározóbb személyiségei közé, a következő válaszok rajzolódnak ki a családi borászat történetét tanulmányozva. A legfontosabb, hogy Thummererék mindig elől mentek, követhető példát mutatva, csendben taposva az utat az egri bor, mindenekelőtt az Egri Bikavér méltó régi nagy hírének visszaszerzésében. Személyes céljuk ennél sokkal egyszerűbb volt, ők „nagy, szép testű, hosszú életű, akár 20-30 évre eltehető borokat” akartak készíteni. Ennek különböző útjait keresték. Több utat találtak, amit aztán meg is mutattak borásztársaiknak. Thummererék voltak az első magán bortermelők az egri borvidéken, akik minőségi bort kezdtek el készíteni már 1984-ben. 1987-ben még lédig borként, de elsőként nyert aranyérmet Bikavérük, 1989-ben már a palackozott Bikavérük lett a Hungexpo bora. A Thummerer pince volt az első borászat az Egri Borvidéken, amelyik a dűlőszelektált fajtabort külön értékként vitte piacra. A Tekenőhát dűlőről a Tekenőháti Merlot és a Tekenőháti Pinot Noir már az 1990-es évek végén dűlőnévvel ellátott borként kerültek forgalomba. A Thummerer pince az elsők között modernizálta a technológiát.
Aztán a második generáció, Thummerer Éva és Ildikó elsőként kötötték össze az Egri Borvidék, elsősorban szűkebb hazájuk, Noszvaj különböző turisztikai adottságait a borral és alakítottak ki olyan komplex magas minőségű borturisztikai szolgáltatási kínálatot gasztronómiával, lovasturizmussal, amiben még ma is egyedülállóak a régióban. A harmadik digitális bennszülött generáció mi másban lehetne úttörő, mint az online bormarketingben. Pulay Polett unoka, akire Thummerer Vilmos még életében rábízta a birtok gazdasági irányítását, elsőként készített bátor videókat és elsőként vonta be elsöprő sikerrel az influenszereket a bormarketingbe.
Thummererék másik titka, hogy nem változtatnak a szortimenten az aktuális, gyorsan változó trendeknek megfelelően, „csak” finoman alakítják Vili Papa eredeti koncepcióját, örökségét. A nagy, testes, hosszú idejű, sokszor barrique hordós és palackos érlelésű borok, főleg az ilyen vörösborok piacát egyre nehezebb megtalálni. Megtalálják és megtartják, mert ez a Thummerer Pincészet saját karaktere, védjegye. Zászlóshajó boruk, a Vili Papa is egy nagy vörös barrique cuvée. Ennek és a szintén barrique hordóban érlelt Chardonnay batonnage boruk több évjáratának, no és még számos nagy boruk hazai és nemzetközi aranyérmei a Thummerer birtokot ma meghatározó második és harmadik generáció döntéseit igazolják. Tamás és felesége Elza, Lamport Józsi főborász, tiszteletbeli családtag és Pulay Polett unoka, a jelenlegi ügyvezető közösen hoznak stratégiai döntéseket, természetesen Kati mamával. Szerencsére mindannyiukban ugyanakkora a kíváncsiság és a kísérletező szellem, mint a hagyománytisztelet. Így születnek a fiatalos, könnyű borok iránti piaci igényeket kiszolgáló fajtaborok, reduktív cuvéek, pezsgők és olyan izgalmas újdonságok, mint a csak Thummereréknél kapható cabernet dorsa szőlőfajtából készült rosé vagy könnyű vörösbor. Tamás éppen azon kezdett fáradozni, hogy ökológiai gazdálkodásra állítsa át a szőlőültetvényeket.
A harmadik, amit érdemes megtanulni a Thummerer családtól az a bizalom és a szabadság, no és az elismerés, amivel egymás felé, az újabb generációk és munkatársaik felé fordulnak. Ennek köszönhető, hogy mindenki maximális támogatást és együttműködést kap ahhoz, amihez tehetsége és szíve húzza, amit lelkesedéssel csinál. A 40 év 40 emlék videóiban minden családtag elmesél egy-egy rendkívüli nagy lehetőséget, amit saját ötlete alapján, Vili Papa és a család bizalmával megvalósíthatott, akár tizenötévesen is. Legyen az étterem, lovastanya, rendezvény, pezsgőkészítés vagy egy új fajta telepítése. Lampert József elmeséli, mennyire büszke, hogy az egész csapat munkáját elismerő „Az év pincészete” díj elnyerése 2011-ben is ennek a bizalomnak, illetve ennek nyomán neki is köszönhető. Ráadásul a családtagok saját tevékenységei és a Thummerer pincészet mind egymást támogatják és végső soron a közös szenvedélyt. Így lehet a Thummerer birtok egy varázslatos komplex élmény mindenkinek, aki ellátogat Noszvajra vagy valamelyik rendezvényükre. Ez a komplexitás benne van minden korty borukban is.
Thummerer Vilmos a Pannon Bormíves Céh egyik alapító tagja. Már 1995-ben elnyerte az „Év Bortermelője díjat, 1994 és 1996-ban a „Legeredményesebb Családi Pincészet” díjat. Thummerer Vilmos már nem érhette meg, mikor a Borászok Borásza díjat egyöntetűen neki ítélték kollégái 2022-ben. A díjat unokája, Pulay Polett, a birtok gazdasági és marketing vezetője vette át. Édesapja halála után Thummerer Tamás, a pincészet vezető szőlésze képviseli a családi borásztatot a PBC-ben.
A Thummerer Pincészet 2011-ben az Év Pincészete lett, 2013-ban és 2017-ben Magyarország Legeredeményesebb Pincészete. Főborászuk, Lamport József 2013-ban az Év Bortermelője és idén, 2024-ben másodjára jelölték az Év Borászának. Drukkolunk neki.