A közel 30 év alatt nemzetközi branddé vált Takler trió tartalma sokféleképpen leírható a család három zenész iránti rajongása mellett. A családtagok szerint sikerük titka a munka, a tapasztalat és a megújuló tudás, de a borász kollégák valószínűleg a merészség, hit és önbizalom hármasával is egyetértenek, ha a családi borászat három vezéregyéniségének, Takler Ferenc, Takler András és ifjabb Takler Ferenc közös tulajdonságait kell megnevezni. Egyik kereskedőjük egyenesen „kamikaze borászatnak” nevezte őket, mert a fejlődés érdekében hihetetlen kockázatokat is képesek vállalni.
Aki járt már a Szekszárd melletti decsi Takler Birtokon vagy az óbudai Takler Borbárban és kóstolta boraikat megtapasztalta, milyen magasságokba vezetett a Takler család 1987 óta tartó útja. Takler Ferenc legelső merész lépése az volt, amikor 1987-ben azt gondolta, hogy a vérében csörgedező 200 évnyi 9. borász generációs tudással és saját 20 évnyi tapasztalatával képes csak választott mesterségéből, a borkészítésből és értékesítéséből megélni a család. Heimann Zoltán segítségével kivált az állami gazdaságból és magán vállalkozásba kezdett. Nehéz kezdet volt, az első önálló év szokatlanul kemény telén tövig visszafagytak a szőlőtőkék.
Első telepítéseik kadarka és merlot fajták voltak. Ferenc az 1960-as években elképedve hallgatta a szakembereket, akik a kadarka leépítéséről tartottak előadást, már akkor elhatározta, hogy ezzel ellentétesen kíván minden erejével cselekedni, mert egy szekszárdi borász nem mondhat le a kadarkáról. Az idő őt igazolta, ma a kadarka népszerűsége szinte a fehér borokéval együtt nő.
A két fiú már ekkor is részt vett az akkor még csak 1,3 hektár szőlő művelésében. A szőlőben kapáltak az édesapjuk által számukra méretre készített kapával, a metszési hulladékot szedték össze, kötöztek, hordták a levet hordómosáskor, szüretkor pedig váltva segítettek hajnaltól vagy éjszakába nyúlóan. Nem csak az édesapjuk által viccesen beígért jutalom kenyai szafari miatt segítettek, hanem mert szerették a derűs, sok beszélgetéssel eltelő közös családi munkálkodást Szekszárd legszebb dűlőiben. Még saját szőlőt is kaptak, hogy megtapasztalják döntéseik eredményeit. Ekkor még inkább Feri bácsi kedvenceit, McCartney-t meg Al Di Meolát hallgattak.
Taklerék mégis 1996-tól kezdik a Takler Borbirtok időszámítását. Ebben a meghatározó évben kerül piacra az első 4000 tétel palackozott bor, amit már borversenyre is vitt Takler Ferenc, sőt a Bikavérrel, a Cabernet franc és Merlot boraival mindjárt érmeket is nyert, emellett ebben az évben kezdődött a sárközi tanya és a pince koncepciózus felújítása és bővítése is. A következő évben a cabernet mellett már az 1995-ös Kékfrankos Reserve is díjat nyer a Bordeaux-i Challenge International du Vin versenyen. Taklerék számára ez azért volt különös jelentőségű, mert a kadarka mellett a kékfrankos a szívügyük. Folyamatosan kísérleteznek ezzel a helyi fajtával. Emblematikus kékfrankosaikat a legkedvesebb Szenta hegyi és a Gurovicai dűlőik adják. Különlegesség a „Minden 50 évben” töppedt kékfrankosból készített csúcsboruk, melynek 2007-es évjárata a Decanter World Wine Awards „Best in Show” kitüntető címmel büszkélkedhet. Ezt a különös nevet Bródy Sándor író fiával, a szintén íróként és reklámszakemberként is tevékenykedő Alexander Bródyval, a család barátjával közösen találták ki a bor első közös kóstolása alkalmával. Közben kiderült, hogy 50 helyett tíz év múlva is sikerült egy hasonló évjáratot szüretelni. A 2017-es évjárat a 2022-es Berlin Wine Trophy aranyérmét hozta el.
A Takler család számos más művésszel is barátságot kötött az idők során. A barátokkal közös kreatív diskurzusok egy különleges, történelmi időket megidéző művészi borbirtokot és egyedi cuvéeket is eredményeztek. Balázs János zongoraművész a Cziffra Fesztivál alapítójának kezdeményezésére született Cziffra György emlékbor, a Rubato, melynek 2020-as évjárata a 2023-as Berliner Wine Trophy aranyérmét is elhozta. Az Omega együttes felkérésére pedig Eszterbauer Jánossal közösen készítették a Testamentumot 2018-ban.
Innen sokfelé ágazhat a történet. Ha a szekszárdi borvidéki összefogás felé indulunk, akkor érdemes mesélni Takler Ferenc kiemelkedő szerepéről abban a kis csapatban, amely a rendszerváltás előtti széthúzást a szekszárdi borászok között átformálta egy példaértékű térségi összefogássá, és ez a Szekszárdi borvidék példaértékű fejlődését eredményezte. Végtelen kitartásuk miatt egy időben kollégáik csak terminátorokként emlegették Takler Ferencet és a középiskola óta jó barátját Bock Józsefet, e kezdeményezés zászlóvivőit. Ahogy Feri bácsi nyilatkozta: „Az elején a mi céljaink Szekszárd arculatának a megteremtése és a „legszekszárdibb bor” elkészítése voltak”. Az innovációkat és folyamatos megújulást célzó összefogás eredményeként ma már a tradicionális helyi fajták, a kékfrankos és a kadarka Szekszárd zászlóshajó borai, a szekszárdi bikavér pedig a nemzetközi piacon is elismertté vált. Az összefogás és barátság szimbólikus eredménye az ETALON, egy különleges évjáratokból született házasítás, melyet négy szekszárdi borászat, a Bodri, az Eszterbauer, a Mészáros és a Takler közösen készítettek.
A közösségszervező küldetést mindkét fiú tovább viszi. Ifjú Ferenc, a birtok vezető szőlész-borásza a szekszárdi szakmai közéletben vesz részt aktívabban, András pedig a cég vezetése és marketingje mellett a hazai szakmai szervezetekben, többek között a Pannon Bormíves Céhben is képviseli a Takler Birtokot és a magyar borászat megújulásának ügyét.
A művészet felé visszakanyarodva egy kereszteződésnél az út két irányba vezethet. Az egyik végén a decsi Takler Birtokhoz érkezünk, melynek művészi igényessége messziről szembeötlő. A több ütemben, 2015-re elkészült birtok komplexum Hoffer Ottó képzőművésszel együttműködve a gótika és a helyi sváb építészeti hagyományok ihlette, kicsit rusztikus de klasszikusan elegáns nemesi világot idézi – mint sokak szerint a Takler borok. Faragott kövek, boltívek, freskók, egyedileg készített historizáló bútorok, szökőkút és rózsakert fogadja a romantikus vidéki pihenésre vágyókat a Takler Kúria Borhotelben, a Primatus étteremben és a borszentéllyel is gazdagított többágú 1000 négyzetméteres pincerendszerben. 2019-ben a birtok megkapta a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet is. A birtokot körülveszik a csodálatos ültetvények, ahova kerékpárral és dzsippel is szerveznek dűlőtúrákat. A helyi szezonális alapanyagokat és Takler borokat is felhasználó gourmet konyha olykor, borvacsorák alkalmával, kacérkodik a fin dining vonallal is.
András álma volt egy budapesti borbár, ami 2021-ben megvalósulhatott egy hasonló álommal rendelkező üzlettárssal közösen. A bécsi úti Takler Borbárban a bontott téglás falrészletekkel és a birtok teljes borválasztékával a vendégek kicsiben ugyanazt a hangulatot élvezhetik, mint a decsi birtokon, kiegészítve rendszeres izgalmas programokkal, jazz és blues koncertekkel, irodalmi estekkel vagy akár a pannonos fiatal borász barátok és kollégák bemutatkozó borvacsora estjeivel. Bruce Springsteen ugyan még nem lépett fel, de ami késik, nem múlik, ha abból indulunk ki, hogy ő András Ferenc öccsének kedvenc zenésze, aki kikíséri és inspirálja a szőlőbe menet közben és figyelembe vesszük, hogy a Urah Heep billentyűsét, Ken Hensleyt a pincébe is sikerült lecsábítani. Már az első év után a Gastro Guide beválasztotta a Takler Borbárt Budapest Top 10 bor és pezsgőbárja közé.
Térjünk vissza borokhoz. A család iránti tiszteletet kifejező TAKLER TRIÓ, a cuvée, mely Takler Ferencről és két fiáról Ifjabb Ferencről és Andrásról kapta a nevét már a 23. évjáratban jár.
A prémium kadarka és bikavér egyedi szekszárdi palackba töltve az Örökség borcsalád tagjai, kifejezve az őseik iránt érzett tiszteletüket és felelősségüket. Az örökséggel jól sáfárkodás a Takler brandnél a terroire sajátosságainak megtartása mellett az innovációt is jelenti, hiszen egy ekkora méretű vállalkozásnál létkérdés a piaci igények követése. Taklerék a hagyomány mellett ennek érdekében merészen kísérleteznek, nem csak fajtákkal illetve fajták klónjaival de még a hordókhoz használt fák termőhelyi szelekciójával is. A hagyományos testes borokat a szelídebb, frissebb, alacsonyabb tanninú ízvilág irányba vitték, erősítik a piacon a tájjellegű fajtákat és a komoly, érett vörösek mellett pár éve megjelentek a kínálatukban a fehér fajták is, elsősorban a rajnai rizling. Az ötleteket mindhárom borász családtag hozza, de a szakmai döntéseket mindig hárman hozzák meg, hozzá igazítva a technológiai fejlesztéseket.
Idősebb Takler Ferenc munkásságát 2004-ben „Az Év Bortermelője” díjjal ismerték el. 2007 óta minden évben helyet kap az év 50 legjobb magyar borász között. „Mindaz, amit Feri létrehozott, az folytatódik a fiaiban.” – vallják kollégái. A család történetéről, a Takler trióról két interjú kötet is készült.
A Takler brand, de a magyar bor jövőjét is András a nemzetközi ismertség, illetve az export növelésében látja. Ennek érdekében rengeteget dolgozik. A Takler borok már most is jelen vannak az USA piacán és michelin csillagos brit éttermekben is, sőt Kínába is szállítanak. András aktívan részt vesz a magyar borok nemzetközi marketingjében is. Már nem a versenyekben, hanem abban hisz, hogy a szakma, a boros világ nemzetközi meghatározó szakemberivel szerettessük meg borainkat, akiknek a véleményei befolyásolják a kereskedelmet. Ezért is tartja fontosnak a Takler borok James Sucklingnál 2022-ben és tavaly elért 90 feletti pontszámait. Ha Takleréken múlik, a sommelier-k mellett biztosan hallani fogunk még a kadarkáról a sztár zenészektől és influenszerektől is a jövőben.